четвртак, 25. март 2010.

Обидош - град романтике

Обидош (пор. Obidos) је мало место у средишњем Португалу које важи за најромантичнији град у земљи. Доле преносим своје сажете утиске и доста слика из овог прелепог градића.


Obidoš (por. Obidos) je gradić koji se nalazi u pokrajini Leiria, blizu Lisabona. Ono što ga izdvaja od većine drugih gradova je ogomni zid koji ga okružuje, kao i dosta dobro očuvan zamak u gradu. Te zidine gradiću daju specifičan, srenjevekovni šmek, i upravo zato se Obidoš smatra najromantičnijim gradom u Portugalu.

Obidoš ima samo 3100 stanovnika i nije imao previše burnu istoriju. Jedino interesantno za istaći je to da je kralj Afonso II u 13. veku poklonio ovaj gradić svojoj ženi, i da se u 15. veku ovde venčao kralj Afonso V kada je imao samo 10 godina (mlada je imala 9).
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Obidos_April_2009-4b.jpg 


Iako se u gradu nema puno šta videti, on pleni atmosferom i veoma je popularno turističko odredište. Iskustvo šetanja kroz male srednjevekovne uličice i penjanje po starim gradskim zidinama je stvarno neprocenjivo. Pošto se grad nalazi na brdu, sa zidina se pruža prelep pogled u svim pravcima na okolne vinograde, njive i ostatke starih vetrenjača. Južna kapija na zidinama je veoma lepo ukrašena tradicionalnim plavim pločicama (donja slika).
 Južna kapija
Ako se ikada nađete u Portugalu, moja preporuka vam je da iznajmite auto (u Portugalu je to veoma jeftino) i provedete jedno poslepodne u ovom šarmantnom gradiću. Još ako se tu zateknete tokom tradicionalnog festivala čokolade, savršeno :). Obavezno probajte lokalni liker od trešnje koji se zove 'ginja' (ginža), i pije se iz čokoladnih čašica, koje se, naravno, posle pojedu :).


 
Za kraj vam ostavljam nekoliko slika da ilustrujem ovu moju priču (na slikama se, pored mene i Ole, nalaze i Marta i Thomas koji su nam bili u gostima).





Pogled na grad sa zidina


 


 

Ginja

Оригина текста се налази овде.

Нема коментара:

Постави коментар